Почистване на матрака в домашни условия – 6 полезни съвета

Винаги, когато си купим нещо за нашия дом ни  се иска да успеем да го съхраним в нов и поддържан вид за по-дълго време. А, когато говорим и за матрака, на който спим освен неговия красив вид е много важно да знаем и как да го поддържаме в чист вид. Това е много важно, защото  касае и нашето здраве. Както може би знаете, в матрака може да се натрупат прах, акари, бактерии и други микроорганизми.

Ето защо е  препоръчително матракът да се сменя през няколко години. Когато матракът е двулицев, важен елемент е сменяемият му калъф, който можем да изперем и поставим отново. Немалка полза ще ни донесе и протекторът за матраци.

 

Разгледай тук нашите предложения за протектори:https://ematraci.com/produkt-kategoriya/%d0%b0%d0%ba%d1%81%d0%b5%d1%81%d0%be%d0%b0%d1%80%d0%b8/

 

В по-долните редове, ще се опитаме да обобщим полезна информация за Вас:

6 СЪВЕТА ОТ НАС:

 

  1. Матраците се проветряват поне веднъж годишно.Особено подходящ период може да бъде зимата, тъй като студът има способността да „убива“ микроорганизмите като  топлолюбивите акари например. За целта матракът се оставя за няколко часа изправен пред отворен прозорец, за да поеме студа от атмосферата. След това прозорецът се затваря и поне 30 минути матракът се затопля до стайна температура, след което се поставя отново в рамката на леглото.
  2. Периодично матракът се почиства с прахосмукачка, като добре ще ни свърши работа приставката й за килими. Още по-добре е няколко часа преди почистването върху матрака да се насипе сода бикарбонат.При по-сериозни замърсявания се прави разтвор от сода бикарбонат и вода и замърсяванията се почистват с четка.
  3. Задължително е и проветряване на помещението, в което спим.
  4. Двулицевите матраци имат ценното свойство да се обръщат. Освен запазването на формата им, това допринася и за по-добро проветрение и хигиена.
  5. Спалното бельо трябва да се сменя на всеки две седмици, за да се предотврати проникването през него на замърсяване към матрака. Добре е бельото да се пере на висока температура с качествени препарати, които убиват бактериите
  6. Не на последно място, при лична възможност, почистващите фирми ще бъдат нашия най-добър партньор, който при нужда предлага и ефикасно пране на матраци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Как да управлявате бисквитките можете да научите от нашата страница Политика за поверителност.